Draagdoek of draagzak

Het is soms net alsof het twee kampen zijn. Het kamp van de draagdoek liefhebbers en het kamp van de draagzak liefhebbers. Het ene kamp vindt draagdoeken beter, het andere kamp vindt draagzakken beter. Het lijkt wel een beetje op een afweging tussen gewone luiers of wasbare luiers. Wij vinden deze discussie onnodig, gezien het een persoonlijk voorkeur is. Maar toch valt er het een en ander van te zeggen.

Wat is het verschil tussen een draagzak en een draagdoek?

Met draagzakken als draagdoeken geniet het kindje van de voordelen van het huid op huidcontact en de nabijheid van degene die het kindje draagt. Het verschil zit er in dat je een draagzak direct kunt gebruiken na bevestiging. De meeste draagzakken kun je afstellen/aanpassen naarmate je kindje groeit.

Een draagdoek daarentegen is een +-4 meter lang doek die je om jezelf en je kindje heen moet wikkelen. Dit laatste vergt even wat oefening en inspanning. Het heeft als voordeel dat je het doek zelf op spanning brengt, waardoor het altijd goed passend is. Dat betekent niet dat draagzakken niet goed afstelbaar of minder goed zijn.

Contact en ergonomie van draagzak of draagdoek

In beide gevallen kan je kindje genieten van het contact en de geur van degene die het kindje draagt. Er zit wel een verschil in de ergonomie tussen verschillende draagzakken. De draagzakken op onze site voldoen doorgaans aan ergonomische eisen. Dat wil zeggen dat bij buikdragen een hurk spreid houding wordt aangehouden met een natuurlijke bolling in de rug. Bij goedkopere varianten/merken van draagzakken kunnen we niet met zekerheid zeggen of ze ergonomisch zijn. Let daar dus op bij de aankoop.

Er van uitgaand dat je een draagzak koopt die afstelbaar is, zal je altijd blijven zitten met afstel marges. Een draagdoek is altijd goed sluitend te maken. Dit betekent nog steeds niet dat een draagdoek beter is dan een draagzak, een draagzak kan namelijk ook perfect zitten, maar het is dan dus wel van belang dat een draagzak goed past en kijkt naar de afstel mogelijkheden.

Gebruiksgemak

Een draagzak is sneller om en af te doen dan een draagdoek. Dat heeft er mee te maken dat je de draagzak 1x goed afstelt en een draagdoek moet omgeknoopt worden. Dat kost maar een paar minuten als je er handig mee bent, maar het kan wel vervelend uitkomen. Stel je bent in de natuur aan het wandelen en het begint te regenen.

Ventilatie en draagcomfort

Het draagcomfort wordt met name bepaald door het materiaal van de draagzak of draagdoek en de dikte van het materiaal. Draagzakken hebben doorgaans meer ventilatiemogelijkheden. Maar ook het materiaal is erg bepalend. Er zijn bijvoorbeeld ook draagdoeken me ademende stof of met kleine gaatjes die zorgen voor extra ventilatie, waardoor het minder snel zweterig zal aanvoelen.