Draagzak op de fiets – mag dat?

We krijgen regelmatig de vraag of je wel of niet met een draagzak op de fiets mag. Hoog tijd om dus eens en voor altijd een goed antwoord hier op te geven. Nederland is het enige land ter wereld, dat meer fietsen heeft dan inwoners. We zijn dan ook een echt ‘fiets-land’. Niet zo gek dus dat je de vraag hebt of je met een een draagzak mag fietsen. De fiets is nou eenmaal een veelgebruikt en makkelijk vervoersmiddel voor korte stukjes in de stad, of juist voor langere ontspannen fietstochten. Om een goed antwoord te geven op deze vraag kijken we naar:

  1. Wat zegt de wet?
  2. Wat is het advies over veiligheid?

Dit zegt de wet over een draagzak op de fiets

Ons onderzoek op de website van de Rijksoverheid vertelt ons dat er geen directe en expliciete wet is die zegt dat een draagzak wel of niet zou mogen. De wet zegt dat “Kinderen jonger dan 8 jaar moeten op een fiets, snorfiets, brommer of scooter een veilige zitplaats hebben met voldoende steun aan rug, handen en voeten”. We weten dat een draagzak een goede ondersteuning biedt aan zowel rug en nek. Toch is dit niet helemaal hoe wij deze wet lezen, want er staat namelijk wel ‘veilige zitplaats’ en met een draagzak heeft jouw kindje geen veilige zitplaats. De wet is dus niet helemaal duidelijk en is open voor interpretatie. Extra belangrijk om dus goed naar het advies van de experts te kijken.

Dit zeggen de experts over de veiligheid van een draagzak op de fiets

Zoals je wellicht al zou verwachten, zijn de experts niet echt enthousiast over het fietsen met een draagzak. De voornaamste redenen hiervoor zijn de veiligheid van je kindje bij een ongeluk en het effect van de trillingen op je kindje. Er wordt dus ook aangeraden om pas je kindje mee op de fiets te nemen, als deze ouders is dan 6 maanden. Nadat je kind goede nekspieren heeft ontwikkeld is het ook mogelijk om je kind mee te nemen op een fietsstoeltje wat een stuk veiliger is. Wat betreft de veiligheid zijn onderstaande punten de voornaamste redenen, waarom fietsen met een draagzak geen goed idee is.

  1. Je baby is onbeschermd, wat een draagzak is gemaakt van zachte stoffen en biedt geen verharde bescherming.
  2. Je kan bij een val direct op je kindje vallen, wat zeker het geval is bij buikdragen. Dit kan zorgen voor een nog grotere impact bij een val.
  3. Het stuur kan je kindje raken, waardoor je kind bij een val een flinke verwonding kan oplopen.

Er wordt ook het argument gegeven dat je kindje uit een draagzak zou kunnen vallen, maar dit zal niet zo snel gebeuren. Dit zal misschien eerder bij een draagdoek gebeuren en niet bij een draagzak. Een draagzak zorgt namelijk voor een goede verbinding en zit altijd strak vast geklikt.

De conclusie is dat het beter is om geen draagzak op de fiets te gebruiken

Op basis van de wet en het advies van de expert is het dus niet aan te raden om een draagzak op de fiets te gebruiken. Het wordt niet direct gezien als een overtreding van de wet, maar als het om veiligheid gaat, dan is het niet de beste optie. Als je met je kindje wilt gaan fietsen, kan je het beste kiezen voor:

  1. Gebruik van een fietsstoeltje. Vanaf 6 a 9 maanden kan je kindje in een fietsstoeltje zitten. Dit is een stuk veiliger dan een draagzak.
  2. Gebruik een bakfiets met autostoeltje: Veel ouders hebben tegenwoordig een bakfiets en je kan hiervoor een handig kliksysteem kopen zodat het autostoeltje in de bakfiets kan worden geklikt. Zo kan je toch met je kindje op de fiets, maar heb je wel de veiligheid van het autostoeltje.