Ergonomische draagzak

Met een ergonomische draagzak wordt je kindje extra goed ondersteund. Dit zorgt voor een betere en natuurlijke houding tijdens het dragen.

Beste ergonomische draagzak

De Tula Free to Grow draagzak kan je gebruiken vanaf de geboorte tot dat je kind 20kg is. Je kan deze Tula draagzak dan ook als buikdrager én rugdrager gebruiken. Je kind wordt goed ondersteund door het ontwerp van de draagzak. Ook het draagcomfort van deze draagzak is goed dankzij de heup -en schouderbanden. De Tula Free to Grow draagzakken zijn beschikbaar in mooie prints, maar ook bijvoorbeeld in een linnen variant.


De Ergobaby Adapt draagzak is ontworpen om je kindje in de ergonomische M-houding te dragen op drie verschillende manieren: op je buik, heup of rug. De draagzak kan vanaf de geboorte zonder verkleinkussen worden gebruikt en is op negen manieren verstelbaar, zodat je deze kunt blijven gebruiken naarmate je kindje groeit. Extra's zoals een verstelbaar kussentje voor hoofd- en nekondersteuning en een opvouwbaar slaapkapje zorgen voor nog meer comfort. De draagzak is geschikt voor pasgeboren baby's tot peuters met een gewicht van 3,2 kg tot 20 kg en is erkend als veilig voor de heupontwikkeling van je kindje. Bovendien voorkomt de Ergobaby Adapt rugklachten bij de drager dankzij de verstelbare, opgevulde schouderbanden die je kunt kruisen voor een nog betere pasvorm.


De Ergobaby Omni 360 baby draagzak is een geüpdatete versie van de Ergobaby 360 draagzak en heeft een verstelbare zitting voor optimaal comfort en ergonomie in elke draagpositie. Je kan het rugpand ook verstellen voor extra nekondersteuning. De Ergobaby Omni 360 kan op vier manieren worden gedragen: op de buik met het gezicht naar de drager toe, heupdragen, rugdragen en op de buik met het gezicht naar voren. De draagzak heeft een opvouwbaar slaapkapje dat bescherming biedt tegen de zon en privacy geeft bij borstvoeding. De gevoerde schouderbanden en brede heupband zorgen voor optimaal draagcomfort.


De Stokke Limas draagzak is een veelzijdige en verstelbare draagzak die gebruikt kan worden vanaf de geboorte tot 15 kg. Ook dit is een ergonomische draagzak en kan worden gedragen aan de voorkant, heup en op de rug. De Stokke Limas is gemaakt van een rekbare stof die het comfortabel maakt voor je kindje om in te bewegen. De schouderbanden zijn lekker breed en ook de brede heupriem met gesp en verstelbare borstband zorgen voor een gelijke gewichtsverdeling. Al met al zorgt dit voor comfort voor je kindje, maar ook voor jullie als ouders, want deze draagzak draagt erg fijn. De draagzak maak je makkelijk vast met de tailleband gesp en de schouderbanden maak je ook makkelijk vast.


De Tula Explore draagzak is ontworpen voor ideale ondersteuning van je kindje. Je kan deze draagzak direct gebruiken vanaf de geboorte tot de peutertijd. De Tula Explore heeft vier ergonomische draagposities, waaronder voor naar binnen gericht, voor naar buiten gericht, rugdragen en heupdragen. Met het eenvoudige systeem van twee gespen en een verstelbare tailleband kan de drager gemakkelijk aangepast worden aan verschillende dragers. De draagzak is uitgerust met gewatteerde schouders, een verstelbaar hoofdkussen, een bijpassende capuchon en een heupgordelzak voor gemak. Het is gecertificeerd door het International Hip Dysplasia Institute, wat zorgt voor een ergonomische M-vormige positionering voor de heupontwikkeling van de baby.


De Ergobaby Embrace is een draagzak die is ontworpen om comfort en ondersteuning te bieden aan zowel ouder als kind. Het kan vanaf de geboorte worden gebruikt en is ergonomisch ontworpen zodat de baby in een natuurlijke houding kan zitten die goed is voor de ontwikkeling van de heupen. De draagzak kan gemakkelijk worden aangepast naarmate de baby groeit en biedt de mogelijkheid om op de voorkant van de ouder of van hem af te dragen. De Embrace draagzak is gemaakt van zachte, gecertificeerde Oeko-Tex stoffen die veilig zijn voor de babyhuid. Met zijn M-positie ontwerp is deze draagzak perfect voor ouders die hun kleintjes comfortabel en veilig willen dragen en tegelijkertijd een gezonde heupontwikkeling willen bevorderen. Het ergonomische ontwerp van de draagzak zorgt ervoor dat het gewicht van de baby gelijkmatig wordt verdeeld, waardoor het risico op schouder-, nek- en rugpijn voor de ouder wordt verkleind.

Verkrijgbaar bij

babypark.nl (€99,90)

De ByKay Click Carrier Classic is een veelzijdige en gebruiksvriendelijke draagzak die huidvriendelijk en ademend is. Je kan deze draagzak aan de voorkant, op de heupen of achterkant dragen. De ByKay draagzak is eenvoudig te verstellen dankzij de banden. Ook de ByKay Click Carrier is te gebruiken vanaf de gebroorte totdat je kind ongeveer 2 jaar oud is. De stof voelt erg stevig aan, maar is niet zoals ander draagzakken stug. Deze draagzak is dan ook ideaal om mee te reizen, want je kan deze draagzak heel klein opvouwen. De schouderbanden en heupband zitten comfortabel en worden kruislings vast gemaakt. Dit zorgt voor een goede ondersteuning van je kindje en fijn draagcomfort.


De BabyBjorn Mini draagzak is een gebruiksvriendelijke draagzak, perfect voor pasgeborenen. Je kan deze draagzak dan ook het beste gebruiken in het eerste levensjaar van je kind. De draagzak is gemaakt van zachte materialen die comfortabel zijn voor de huid van de baby en biedt goede ondersteuning voor de rug, benen en heupen van de baby. Door het flexibele materiaal kunnen ouders de positie van de baby en de natuurlijke vorm an de rug makkelijk aanpassen. Dankzij het ontwerp van de BabyBjorn Mini draagzak wordt de nek goed ondersteund. Het is een ideale draagzak voor een wandeling of een slaapje en je kan je kindje zowel tegen je borst als vooruitkijkend dragen.

Dit is waarom je moet kiezen voor een ergonomische draagzak

Iedereen wil graag zijn of haar baby op de meest comfortabele manier dragen. Voor de baby maar ook voor jezelf als ouder of verzorger. Een ergonomische draagzak is de perfecte oplossing hiervoor. Maar wat houdt dat precies in, zo’n ergonomische draagzak? Als ouder of verzorger weet je dat de houding voor de baby heel belangrijk is, juist in rustsituaties. Je wil niet dat je baby een verkeerde houding aanneemt in de draagzak en daar later de consequenties van ervaart. Een ergonomische draagzak zorgt ervoor dat de je baby in de goede houding blijft liggen, eentje die niet schadelijk is.

houding ergonomische draagzak

Eisen van een ergonomische draagzak

Er zijn verschillende eisen waar een ergonomische draagzak aan moet voldoen. De eerste eis is dat het kindje in een m-houding of kikkerhouding wordt geplaatst. Hierbij zijn de knietjes opgetrokken en liggen ze hoger dan het stuitje. Een andere eis waaraan een ergonomische draagzak aan moet voldoen is een soepel en niet te hard rugpaneel. Als het paneel te hard is dan forceert het de ruggetje te recht te groeien. Een baby heeft een natuurlijke bolling in de rug en die moet worden beschermd. Naast dat het voor de baby ergonomisch moet zijn, is het ook belangrijk dat het voor jou ergonomisch is. De heup en schouderbanden moeten breed en sterk genoeg zijn om het gewicht te verdelen over jouw lichaam.

De risico’s van een niet ergonomische draagzak

Er zijn meerdere risico’s wanneer je een draagzak koopt die niet ergonomisch is. Voor je baby maar ook voor jezelf. Baby’s zijn niet licht en het lang dragen van een bepaald gewicht is niet goed voor je. Je kan serieuze rugklachten krijgen als je langdurig een bepaalde gewicht moet dragen. Ergonomische draagzakken zorgen ervoor dat het gewicht zich evenwijdig verspreid over je lichaam. Bij baby’s zijn er ook risico’s. Als de baby niet in een goede m-houding zit, dan liggen de knietjes niet goed. Doordat de knietjes niet goed ondersteund worden gaan deze verkeerd groeien. Ook kan het zijn dat de rugplaat te hard is. Hierdoor duwt het te erg tegen de rug aan van de baby en groeit de ruggenwervel niet in de s-vorm maar juist recht. 

Verschillende soorten ergonomische draagzakken

Er bestaan verschillende bedrijven die zich specialiseren in het maken van ergonomische draagzakken die aan alle eisen voldoen. Je hebt het merk Ergobaby en de naam zegt het al. Ze bestaan al sinds 2003 en hebben veel ervaring met het maken van ergonomische draagzakken. Hun draagzakken kun je op verschillende manieren dragen. Ook heb je het merk Marsupi draagzakken. Hun draagzakken lijken in vorm heel erg op de draagzakken van Ergobaby. De draagzakken van Marsupi zijn niet gemaak om op de rug te dragen. Dit kan wel maar is compleet op eigen risico en is niet meer ergonomisch. Het merk Babybjörn heeft niet ergonomische draagzakken en je kan al meteen zien dat deze niet voldoen aan de eisen. De baby kijkt naar voren en de beentjes hangen slap naar beneden. De banden van deze babydrager zijn veel smaller en minder stevig. Het gewicht wordt hierdoor niet eerlijk verdeeld en je kunt er rugklachten mee oplopen.

Kiezen tussen een draagzak of draagdoek

Er zijn meerdere voordelen en nadelen te verzinnen bij een draagdoek maar ook bij een draagzak. Bij beide is er de mogelijkheid om de baby ergonomisch te dragen. Bij een draagzak zitten er allemaal aspecten in de draagzak om ervoor te zorgen dat de baby in de juiste positie zit. Bij een draagdoek kun je zelf de baby inpakken en dus ook zelf de positie kiezen waarin de baby zich bevindt. Bij beide opties heb je de baby dichtbij je en je handen vrij. Het voordeel van een draagzak is dat je de baby erin doet, even snel verstellen en je bent klaar om te gaan. Bij een draagdoek moet je de hele doek knopen en goed om je heen wikkelen. Het is dus niet zo makkelijk. Beide zijn ze ergonomisch en houden ze je baby goed veilig. 

Ergonomische draagzakken als de perfecte oplossing

De gezondheid van je baby is de grootste zorg die je hebt. Je wil alleen maar het beste natuurlijk. Een ergonomische draagzak zorgt ervoor dat jij jouw baby comfortabel kan slapen terwijl jij gewoon je ding kan doen. Ergonomie is een heel belangrijk aspect van een draagzak. Het is belangrijk dat de baby zich in de juiste positie bevindt en de groei van het kleine lichaampje goed ontwikkelt. Het is natuurlijk ook belangrijk dat jij niet door je rug gaat door de hele tijd het dragen van je baby. Maar ook daar is aan gedacht. Bij merken als Ergobaby, Marsupi en Bykay hebben de perfecte draagzakken met verschillende designs. Er is hierdoor hele ruime keuze aan draagzakken en zit er zeker eentje die bij jou stijl en voorkeuren past.

De Tula Free to Grow draagzak kan je gebruiken vanaf de geboorte tot dat je kind 20kg is. Je kan deze Tula draagzak dan ook als buikdrager én rugdrager gebruiken. Je kind wordt goed ondersteund door het ontwerp van de draagzak. Ook het draagcomfort van deze draagzak is goed dankzij de heup -en schouderbanden. De Tula Free to Grow draagzakken zijn beschikbaar in mooie prints, maar ook bijvoorbeeld in een linnen variant.

De Ergobaby Adapt draagzak is ontworpen om je kindje in de ergonomische M-houding te dragen op drie verschillende manieren: op je buik, heup of rug. De draagzak kan vanaf de geboorte zonder verkleinkussen worden gebruikt en is op negen manieren verstelbaar, zodat je deze kunt blijven gebruiken naarmate je kindje groeit. Extra's zoals een verstelbaar kussentje voor hoofd- en nekondersteuning en een opvouwbaar slaapkapje zorgen voor nog meer comfort. De draagzak is geschikt voor pasgeboren baby's tot peuters met een gewicht van 3,2 kg tot 20 kg en is erkend als veilig voor de heupontwikkeling van je kindje. Bovendien voorkomt de Ergobaby Adapt rugklachten bij de drager dankzij de verstelbare, opgevulde schouderbanden die je kunt kruisen voor een nog betere pasvorm.

De Ergobaby Omni 360 baby draagzak is een geüpdatete versie van de Ergobaby 360 draagzak en heeft een verstelbare zitting voor optimaal comfort en ergonomie in elke draagpositie. Je kan het rugpand ook verstellen voor extra nekondersteuning. De Ergobaby Omni 360 kan op vier manieren worden gedragen: op de buik met het gezicht naar de drager toe, heupdragen, rugdragen en op de buik met het gezicht naar voren. De draagzak heeft een opvouwbaar slaapkapje dat bescherming biedt tegen de zon en privacy geeft bij borstvoeding. De gevoerde schouderbanden en brede heupband zorgen voor optimaal draagcomfort.

De Stokke Limas draagzak is een veelzijdige en verstelbare draagzak die gebruikt kan worden vanaf de geboorte tot 15 kg. Ook dit is een ergonomische draagzak en kan worden gedragen aan de voorkant, heup en op de rug. De Stokke Limas is gemaakt van een rekbare stof die het comfortabel maakt voor je kindje om in te bewegen. De schouderbanden zijn lekker breed en ook de brede heupriem met gesp en verstelbare borstband zorgen voor een gelijke gewichtsverdeling. Al met al zorgt dit voor comfort voor je kindje, maar ook voor jullie als ouders, want deze draagzak draagt erg fijn. De draagzak maak je makkelijk vast met de tailleband gesp en de schouderbanden maak je ook makkelijk vast.

De Tula Explore draagzak is ontworpen voor ideale ondersteuning van je kindje. Je kan deze draagzak direct gebruiken vanaf de geboorte tot de peutertijd. De Tula Explore heeft vier ergonomische draagposities, waaronder voor naar binnen gericht, voor naar buiten gericht, rugdragen en heupdragen. Met het eenvoudige systeem van twee gespen en een verstelbare tailleband kan de drager gemakkelijk aangepast worden aan verschillende dragers. De draagzak is uitgerust met gewatteerde schouders, een verstelbaar hoofdkussen, een bijpassende capuchon en een heupgordelzak voor gemak. Het is gecertificeerd door het International Hip Dysplasia Institute, wat zorgt voor een ergonomische M-vormige positionering voor de heupontwikkeling van de baby.

De BabyBjorn Mini draagzak is een gebruiksvriendelijke draagzak, perfect voor pasgeborenen. Je kan deze draagzak dan ook het beste gebruiken in het eerste levensjaar van je kind. De draagzak is gemaakt van zachte materialen die comfortabel zijn voor de huid van de baby en biedt goede ondersteuning voor de rug, benen en heupen van de baby. Door het flexibele materiaal kunnen ouders de positie van de baby en de natuurlijke vorm an de rug makkelijk aanpassen. Dankzij het ontwerp van de BabyBjorn Mini draagzak wordt de nek goed ondersteund. Het is een ideale draagzak voor een wandeling of een slaapje en je kan je kindje zowel tegen je borst als vooruitkijkend dragen.