Hoe moet een baby in een draagzak

Als je jouw kind in een draagzaak wilt gaan dragen, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal punten. Zo ben je er zeker van dat je zowel je kindje veilig als comfortabel mee draagt. Zeker bij baby’s is dit belangrijk, want pasgeboren kindjes hebben nog geen ontwikkelde (nek)spieren, waardoor het belangrijk is dat zowel hoofdje als de rug en heupen goed worden ondersteund. Een draagzak met een goede ondersteuning wordt ook wel een ergonomische draagzak genoemd. Dit komt er op neer dat je kind op de juiste plekken wordt ondersteund en je kind later geen last krijgt van beentjes of heupen.

Let hier op als je een draagzak gaat omdoen

Als je een draagzak gaat kopen, komt de vraag al snel naar boven: hoe kan je het beste een draagzak omdoen? Er zijn een aantal punten waar je dus rekening mee moet houden voor goed gebruik van de draagzak.

  1. Als eerste is het goed om rekening te houden met het hoofdje van je kind. Deze moet goed worden ondersteund in de draagzak, dus houdt hier rekening mee als je de draagzak gaat om doen.
  2. Ook raden wij aan om bij baby’s de draagzak op de buik te dragen. Op die manier voelt je baby zich het meest comfortabel, maar heb je ook goed zicht op je kind.
  3. Als je voor het eerst een draagzak gaat gebruiken, doe dit altijd samen met je partner. Houdt er ook rekening mee om dit te testen op bijvoorbeeld de bank – veiligheid boven alles.

Zo kan je het beste een draagzaak omdoen

Hoe je een draagzak exact om doet, is afhankelijk van het draagzak merk. Niet elk merk heeft namelijk een zelfde manier van vast maken en sommige merken hebben dan ook extra schouder of heupbanden. Maar in principe zijn er altijd een paar basis punten waar je rekening mee moet houden als je een draagzaak gaat omdoen.

Zeker als je voor het eerst een draagzak gaat omdoen, is het aan te raden om dit met ze twee├źn te doen. Zo ben je er zeker van dat het veilig gebeurt en de ander jullie kindje altijd uit de draagzak kan tillen.

Stap 1: Focus eerst op het goed vastmaken van de draagzak. Bij stap 1 ga je dus niet meteen je kind al in de draagzak plaatsen, dat doen we pas bij stap 2. Houdt de draagzak voor je buik en maak als eerste de heupband vast. Dit doe je door de heupband van voor naar achter om je heup heen te slaan. De band moet boven je heupen zitten.

Stap 2: Plaats je kindje nu in de draagzak. Dit doe je door je kind op te tillen en de draagzak onderlangs het kruis van je kind te trekken. Je hebt je kind dus nu dicht tegen jouw eigen buik en borst aangedrukt, terwijl de draagzak onderlangs loopt. Zorg ervoor dat de beentjes van je kind opzij langs jouw lichaam hangen.

Stap 3: Houdt je kindje dicht tegen je aan en maak nu de schouderbanden vast. Vaak doe je dit door deze om je schouders heen te slaan en achterlangs terug te laten lopen. Je klikt deze vast en trekt de banden dan stevig aan. We raden aan om dit dus met je partner te doen, want het is niet altijd even makkelijk om de banden veilig vast te klikken. Ook is het fijn om te weten dat je partner nog even checkt of de klikker goed vast zit.

Stap 4: Controleer of je kind goed in de draagzak zit. Je kind hoort in een soort kikker houding te zitten, met de beentjes naar buiten hangend langs jouw lichaam. Het hoofdje van je kind moet ter hoogte geplaatst zijn van jouw borst. Je kan controleren of de hoogte van het hoofdje goed is, door een kusje op het hoofd van je kind te geven. Als dit eenvoudig gaat, dan zit je kind goed.

Wat is een draagzak voor baby’s?

Draagzakken zijn te koop in verschillende varianten. Zo heb je draagzakken voor baby’s, maar ook voor peuters. Het is dus goed om rekening te houden dat je een draagzak koopt die je kan gebruiken vanaf de geboorte. Op onze website hebben wij hiervoor een handig overzicht gemaakt met de beste newborn draagzakken. Er zijn draagzakken die een speciale zitverkleiner hebben, zodat je een draagzak voor de grotere baby geschikt kan maken voor de kleintjes. Je hebt ook draagzakken die uitsluitend geschikt zijn voor de oudere kindjes. Waar moet je op letten als je de baby in de draagzak zet:

Dit is de beste draagzak van het moment

De Tula Free to Grow draagzak is momenteel de beste draagzak van het moment en dat is niet zo gek ook. Deze draagzak wordt super goed beoordeeld en is dan ook de meest verkochte draagzak.