Hoe moet een baby in een draagzak?

Maar allereerst: wat is een draagzak? Een draagzak is een voorgevormde “zak” met openingen voor de armen, beentjes en het hoofdje. Je kan hem kopen bij een babyspeciaalzaak. Zorg ervoor dat je de juiste maat aanschaft. Koop een draagzak nooit te groot. Speciaal voor baby’s jonger dan 4 maanden heb je draagzakken die hen beter ondersteunen.

Let erop dat je baby het hoofdje nog niet goed kan rechthouden waardoor het naar beneden zakt, en het ademen belemmert kan worden. Zorg dat je altijd goed zicht hebt op het kleintje. Draag de draagzak dus op de buik. Als de draagzak op je rug hangt heb je geen zicht op hoe de baby in de draagzak zit.

Soorten draagzakken

Je kan draagzakken kopen voor de pasgeborene. Er zijn draagzakken die een speciale zitverkleiner hebben, zodat je een draagzak voor de grotere baby geschikt kan maken voor de kleintjes. Je hebt ook draagzakken die uitsluitend geschikt zijn voor de oudere kindjes. Waar moet je op letten als je de baby in de draagzak zet:

 • Als je de baby op de buik draagt, zorg er dan voor dat het hoofdje zo hoog komt dat je het makkelijk een kusje kan geven. Dit is de juiste hoogte.
 • Het ruggetje van de baby moet echt goed ondersteund worden. Draag de zak zo strak mogelijk tegen jouw eigen lichaam aan. Het is van belang dat de rug en heupen goed ondersteund worden van de kleine.
 • Stel de maat van de draagzak goed af. Als meerdere personen de draagzak gebruiken zal ook hij of zij de draagzak opnieuw moeten afstellen.
 • Als de baby nog niet zelfstandig kan zitten moet je het nekje voldoende ondersteunen.
 • Let op de adem weg. Er moet voldoende ruimte zijn tussen de kin van het kindje en jouw borst.
 • Doe de baby niet in een sling. Door de horizontale stand waarin het kindje komt te liggen kan hij in ademnood raken.

Waar moet je op letten bij aanschaf draagzak?

 • Koop geen draagzak waarbij het kindje met de rug naar de drager komt te zitten. Deze stand is niet goed voor de heupen en rug van het kindje.
 • Voordat je tot aanschaf overgaat, kijk of je de draagzak kan aanpassen aan jou en jouw partners maten.
 • Om de draagzak makkelijk mee te nemen in een tas doe je er goed aan van tevoren te kijken of je hem kan opvouwen.
 • Laat je in de winkel goed informeren over de gespen en riempjes die je moet verstellen.
 • Het is heel handig als je de draagzak in de wasmachine kan wassen.

Ga niet fietsen met een draagzak

Ga niet fietsen met jouw kindje in de draagzak. Als je komt te vallen is er geen enkele bescherming voor de baby. Je loopt het risico dat je baby er zelfs uit kan vallen. Als je de draagzak op je buik draagt tijdens het fietsen, kun je tijdens een val op je kindje vallen, of het kindje klapt tegen het stuur aan met alle gevolgen van dien.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *