Waar moet ik op letten bij aanschaf van een draagzak?

Dit is een van de meest voorkomende vragen als je interesse voor een draagzak is gewekt. Allereerst is het belangrijk om zeker te weten of je voor een draagzak wilt gaan of een draagdoek. Ieder heeft zijn voor- en nadelen. Meer hierover vind je in onze post over een draagzak of een draagdoek. We zullen in dit artikel daar niet meer op ingaan.

Er van uitgaand dat je pijlen zijn gericht op de draagzak, dan zijn de volgende zaken belangrijk. We beginnen met de zaken die ons inziens het belangrijkste zijn.

Maat, afstelbaarheid en ergonomie

Let in de wereld van de draagzakken op enerzijds het maximaal toelaatbaar gewicht en anderzijds op de minimale leeftijd van je kindje. Deze zaken zijn variabel per draagzak.

Het begint met de vraag aan jezelf tot wanneer je de draagzak wilt gaan gebruiken. Is dit vanaf week 1? Of wil je liever eerst rustig aan doen en je kindje vanaf een half jaar bij je dragen? Dit geldt ook de andere kant op. Sommige draagzakken zijn dusdanig van formaat en degelijkheid, dat je kindjes tot 3 jaar kunt dragen. Dat is mooi, maar betekent wel dat je kindje in tussentijd zwaarder is geworden en dat jij het gewicht bij je moet dragen.

Dit is de eerste belangrijke afweging die je zult moeten maken. Daarnaast is de afstelbaarheid van de draagzak belangrijk. Een draagdoek kun je altijd strak om je kindje heen wikkelen, maar een draagzak vergt afstelling. Sommige draagzakken hebben ruime afstel mogelijkheden, sommige draagzakken beperkt. Let er bij de keuze op dat je een draagzak koopt die ergonomisch is (een type die goede zithouding van je kindje garandeert) en waarbij je afstel mogelijkheden hebt, zodat het goed passend is. Bij de meeste bekende merken als ByKay en Ergobaby draagzakken is dit geen probleem. We willen je adviseren om bij een internetbestelling altijd de draagzak met je kindje te passen. Probeer dan ook de afstel mogelijkheden. Doorgaans is proberen c.q. passen geen probleem en kun je gewoon retourneren.

Materiaal keuze

Het materiaal van de draagzak is belangrijk. Je wilt liever niet een draagzak die zweterig aanvoelt en bovendien is het fijn als het materiaal geschikt is om te wassen. De materiaaltypes staan in de productomschrijvingen beschreven. Sommige materialen zijn ook geperforeerd, zodat de stof beter ademt.

Draagposities

Ook onbelangrijk zijn de draagposities. Deze verschillen per draagzak. De ‘full option’ draagzakken stellen je in staat om het kindje in 4 verschillende manieren te dragen: voorkant/inwaarts gericht, voorkant/buitenwaarts gericht, op de heupen en op de rug. Dat is een fijne luxe, maar wellicht is voor jouw alleen de inwaarts gerichte zithouding voldoende.

Design

Tot slot wil je graag je een draagzak hebt die er leuk uit ziet en goed bij je past. Dit is afhankelijk van uw voorkeur. Wilt u een draagzak met een printje of juist een effen kleur? Dit punt is subjectief en is naar ons idee geen verdere uitleg benodigd.

Succes gewenst met de zoektocht naar een mooie, passende draagzak!

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.