Waar moet ik op letten bij aanschaf van een draagzak

Als je een draagzak gaat kopen is het goed om rekening te houden met een aantal punten. Zo weet je zeker dat je later niet voor onaangename verassingen komt te staan. Ook is het goed om rekening te houden met zowel de veiligheid als het comfort van een draagzak. Let op de volgende punten als je een draagzaak gaat kopen:

Maat, verstelbaarheid en ergonomie van een draagzak

Bij het kopen van een draagzak is het goed om rekening te houden met de maat van de draagzak. Niet alle draagzakken en draagzak merken houden een zelfde maatvoering aan. Het kan dus best zo zijn dat de ene draagzak langer te gebruiken is dan de ander. Om deze reden is het juist zo belangrijk om goed te kijken naar de maat van een draagzak.

Het begint met de vraag aan jezelf tot wanneer je de draagzak wilt gaan gebruiken. Is dit vanaf week 1? Of wil je liever eerst rustig aan doen en je kindje vanaf een half jaar bij je dragen? Dit geldt ook de andere kant op. Sommige draagzakken zijn dusdanig van formaat en degelijkheid, dat je kindjes tot 3 jaar kunt dragen. Dat is mooi, maar betekent wel dat je kindje in tussentijd zwaarder is geworden en dat jij het gewicht bij je moet dragen. Dit is de eerste belangrijke afweging die je zult moeten maken.

Daarnaast is de verstelbaarheid van de draagzak belangrijk. Een draagdoek kun je altijd strak om je kindje heen wikkelen, maar een draagzak vergt verstelbaarheid. Sommige draagzakken hebben ruime verstel mogelijkheden, sommige draagzakken beperkt. De meeste draagzakken zijn tegenwoordig goed te verstellen dankzij de heup en schouderriemen. Deze kan je eenvoudig aantrekken, zodat je tot een comfortabele draag positie komt. Samen met de verstelbaarheid komt ook de ergonomie van een draagzak. Met een ergonomische draagzak bedoelen we hoe je kindje in de draagzak zit. De merken die je kunt kopen op onze website zijn allen goede ergonomische draagzakken. Dit komt er dus op neer dat je kind veilig en goed in de draagzak zit en de juiste houding heeft. Bij sommige draagzakken is de ondersteuning van je kind niet goed, waardoor je kind verkeerd in de draagzak komt te zitten. Dit kan leiden tot problemen bij de heupen en benen van je kind. Ook is het een stuk onaangenamer voor je kind, omdat de houding niet natuurlijk is bij verkeerde en niet ergonomische draagzakken.

Draagposities van de draagzak

De meeste draagzakken kan je op meerdere draag posities dragen. Je kan er dus vaak voor kiezen om je kind op je buik of op je rug te dragen. Bij de meeste draagzakken kan je er daarnaast ook voor kiezen om je kind vooruit kijkend of juist tegen jouw borst aan te plaatsen. We raden in principe aan om je kind tegen je borst te plaatsen als je kind klein is. Naarmate je kindje groter wordt kan je er voor kiezen je kind vooruit kijkend of zelfs op je rug te dragen. Bij pasgeboren en kleinere kinderen wordt dit afgeraden, omdat je dan geen goed zicht hebt op je kindje. Ook de draagposities verschillen per draagzak. De ‘full option’ draagzakken stellen je in staat om het kindje in 4 verschillende manieren te dragen: voorkant/inwaarts gericht, voorkant/buitenwaarts gericht, op de heupen en op de rug. Dat is een fijne luxe, maar wellicht is voor jouw alleen de inwaarts gerichte zithouding voldoende.

Uiterlijk en design van de draagzak

Het laatste punt gaat niet zo zeer om functionaliteiten of veiligheid van de draagzak, maar gaat puur om smaak. Verschillende merken hebben een verschillend design. Sommige merken zijn verkrijgbaar in basic grijze stoffen, waar andere merken juist hippe prints of kleurtjes gebruiken. Het uiterlijk en design heeft verder geen functie, maar het is dus wel belangrijk om een draagzak te kopen die jij mooi vindt! Sommige stoffen daarentegen voelen beter aan dan anderen. Zo kan je bijvoorbeeld ook kiezen voor een mesh stof, die wat beter ademt en dus ook fijner voor je kindje is.