Iedereen wil graag zijn of haar baby op de meest comfortabele manier dragen. Voor de baby maar ook voor jezelf als ouder of verzorger. Een ergonomische draagzak is de perfecte oplossing hiervoor. Maar wat houdt dat precies in, zo’n ergonomische draagzak? Als ouder of verzorger weet je dat de houding voor de baby heel belangrijk is, juist in rustsituaties. Je wil niet dat je baby een verkeerde houding aanneemt in de draagzak en daar later de consequenties van ervaart. Een ergonomische draagzak zorgt ervoor dat de je baby in de goede houding blijft liggen, eentje die niet schadelijk is.

Eisen van een ergonomische draagzak

Er zijn verschillende eisen waar een ergonomische draagzak aan moet voldoen. De eerste eis is dat het kindje in een m-houding of kikkerhouding wordt geplaatst. Hierbij zijn de knietjes opgetrokken en liggen ze hoger dan het stuitje. Een andere eis waaraan een ergonomische draagzak aan moet voldoen is een soepel en niet te hard rugpaneel. Als het paneel te hard is dan forceert het de ruggetje te recht te groeien. Een baby heeft een natuurlijke bolling in de rug en die moet worden beschermd. Naast dat het voor de baby ergonomisch moet zijn, is het ook belangrijk dat het voor jou ergonomisch is. De heup en schouderbanden moeten breed en sterk genoeg zijn om het gewicht van je baby goed wordt verdeeld over jouw lichaam.

De risico’s van een niet ergonomische draagzak

Er zijn meerdere risico’s wanneer je een draagzak koopt die niet ergonomisch is. Voor je baby maar ook voor jezelf. Baby’s zijn niet licht en het lang dragen van een bepaald gewicht is niet goed voor je. Je kan serieuze rugklachten krijgen als je langdurig een bepaalde gewicht moet dragen. Ergonomische draagzakken zorgen ervoor dat het gewicht zich evenwijdig verspreid over je lichaam. Bij baby’s zijn er ook risico’s. Als de baby niet in een goede m-houding zit, dan liggen de knietjes niet goed. Doordat de knietjes niet goed ondersteund worden gaan deze verkeerd groeien. Ook kan het zijn dat de rugplaat te hard is. Hierdoor duwt het te erg tegen de rug aan van de baby en groeit de ruggenwervel niet in de s-vorm maar juist recht. 

Verschillende soorten ergonomische draagzakken

Er bestaan verschillende bedrijven die zich specialiseren in het maken van ergonomische draagzakken die aan alle eisen voldoen. Je hebt het merk Ergobaby en de naam zegt het al. Ze bestaan al sinds 2003 en hebben veel ervaring met het maken van ergonomische draagzakken. Hun draagzakken kun je op verschillende manieren dragen. Ook heb je het merk Marsupi draagzakken. Hun draagzakken lijken in vorm heel erg op de draagzakken van Ergobaby. De draagzakken van Marsupi zijn niet gemaak om op de rug te dragen. Dit kan wel maar is compleet op eigen risico en is niet meer ergonomisch. Het merk Babybjörn heeft niet ergonomische draagzakken en je kan al meteen zien dat deze niet voldoen aan de eisen. De baby kijkt naar voren en de beentjes hangen slap naar beneden. De banden van deze babydrager zijn veel smaller en minder stevig. Het gewicht wordt hierdoor niet eerlijk verdeeld en je kunt er rugklachten mee oplopen.

Kiezen tussen een draagzak of draagdoek

Er zijn meerdere voordelen en nadelen te verzinnen bij een draagdoek maar ook bij een draagzak. Bij beide is er de mogelijkheid om de baby ergonomisch te dragen. Bij een draagzak zitten er allemaal aspecten in de draagzak om ervoor te zorgen dat de baby in de juiste positie zit. Bij een draagdoek kun je zelf de baby inpakken en dus ook zelf de positie kiezen waarin de baby zich bevindt. Bij beide opties heb je de baby dichtbij je en je handen vrij. Het voordeel van een draagzak is dat je de baby erin doet, even snel verstellen en je bent klaar om te gaan. Bij een draagdoek moet je de hele doek knopen en goed om je heen wikkelen. Het is dus niet zo makkelijk. Beide zijn ze ergonomisch en houden ze je baby goed veilig. 

Ergonomische draagzakken als de perfecte oplossing

De gezondheid van je baby is de grootste zorg die je hebt. Je wil alleen maar het beste natuurlijk. Een ergonomische draagzak zorgt ervoor dat jij jouw baby comfortabel kan slapen terwijl jij gewoon je ding kan doen. Ergonomie is een heel belangrijk aspect van een draagzak. Het is belangrijk dat de baby zich in de juiste positie bevindt en de groei van het kleine lichaampje goed ontwikkelt. Het is natuurlijk ook belangrijk dat jij niet door je rug gaat door de hele tijd het dragen van je baby. Maar ook daar is aan gedacht. Bij merken als Ergobaby, Marsupi en Bykay hebben de perfecte draagzakken met verschillende designs. Er is hierdoor hele ruime keuze aan draagzakken en zit er zeker eentje die bij jou stijl en voorkeuren past.